اسانس عطر چیست؟

در دل هر رایحه انگیزی که به مشام میرسد، ترکیبات پیچیده و خاصی نهفته که اساس آنها را اسانس عطر تشکیل میدهد. این ترکیبات معطر و غلیظ در ساخت انواع عطرهای لوکس و روزانه نقش مهمی را ایفا میکنند. اسانسهای عطر بویایی شناخته شده و خاصی را به عطرها و ادکلنها میبخشند و به آنها هویت میدهند.
از آنجایی که شناخت صحیح و آشنایی با انواع اسانس عطر به علاقهمندان در این حوزه کمک میکند تا انتخاب آگاهانهتر و خرید بهتری را تجربه نمایند، ما در این مطلب تصمیم گرفتیم به بررسی اسانس عطر، مزایا و روشهای استخراج آن بپردازیم. پس اگر میخواهید بدانید که اسانس عطر چیست؟ و چگونه باید آن را انتخاب نمود؟ تا پایان همراه ما باشید.
منظور از اسانس عطر چیست؟
اسانس عطر ترکیبی غلیظ، معطر و استخراج شده از منابع طبیعی مثل میوهها، گلها، گیاهان و ادویهها است که از طریق ترکیبات شیمیایی سنتز میشود. در واقع، مواد معطر، اساس تولید بسیاری از محصولات بهداشتی و آرایشی، اسانسهای صنعتی و ادکلن را تشکیل میدهند. اسانسهای طبیعی از فرایندهایی نظیر فشردهسازی سرد، استخراج با حلال و تقطیر بخار به دست میآیند، اما اسانسهای سنتزی به صورت مصنوعی و در محیطهای آزمایشگاهی تولید میشوند.
اسانس عطر خالص بوده و در آن هیچگونه ماده افزودنی مثل تثبیت کننده یا الکل وجود ندارد و به همین علت دارای ماندگاری بالا و بوی قویتری است. در صنعت عطرسازی، اسانس عطر بخش مهم فرمولاسیون عطرها را تشکیل میدهد و بر پخش رایحه و ماندگاری آنها اثرگذار است.
معرفی روشهای استخراج اسانس عطر
اسانس عطر، جوهره اصلی انواع عطر و ادکلن محسوب میشود و نقش مهمی در تعیین رایحه آن دارد. این ترکیب معطر از مواد طبیعی مثل گیاهان، گلها و چوبها یا از مواد مصنوعی مثل ترکیبات شیمیایی تولید شده برای تقلید یا خلق رایحههای جدید تشکیل شده است. فرایند تولید اسانس شامل استخراج رایحهها، ترکیب آنها با روغنهای حامل یا الکل و تثبیت نهایی برای ماندگاری بیشتر است.
به طور کلی، روشهای استخراج اسانس عطر عبارتاند از:
استخراج مواد اولیه که در این روش اسانس عطر به دو دسته طبیعی و مصنوعی (سنتتیک) تقسیم میشود:
- مواد طبیعی مثل گلها (شکوفه پرتقال، رز، یاس)، مرکبات (ترنج، لیمو)، گیاهان (رزماری، اسطوخودوس)، صمغها (کندر، لابدانوم)، چوبها (عود، چوب صندل) و ادویهها (وانیل، دارچین) است.
- مواد مصنوعی یا سنتتیک که از ترکیبات شیمیایی برای ایجاد رایحههای خاص و بازسازی رایحههای طبیعی استفاده میشود.
روشهای استخراج رایحه که شامل موارد زیر میشود:
- استخراج با حلال؛ در این روش که برای گلهایی نظیر مریم گلی و یاس به کار میرود، مواد معطر و گلبرگها در حلالهایی مثل هگزان یا اتانول غوطهور شده و بعد از تبخیر حلال، اسانس خالص به دست میآید.
- تقطیر با بخار آب؛ در این روش که برای گیاهان معطری مثل نعناع و اسطوخودوس به کار میرود، با عبور بخار آب از میان گیاهان، روغنهای معطر استخراج میشود.
- استخراج با CO₂؛ یکی از روشهای مدرن و گرانقیمت برای تولید اسانس عطر استخراج با CO₂ است که استخراج ترکیبات معطر با استفاده از دیاکسیدکربن تحت فشار بالا انجام میشود. این روش علاوه بر تولید اسانس، برای تولید اسپری بدن نیز کاربرد دارد.
- استخراج با فشار سرد؛ برای مرکباتی نظیر ترنج، لیمو و پرتقال، پوست آنها تحت فشار قرار میگیرد تا روغنهای معطر آزاد شوند.
- خیساندن در روغن یا اینفیوژن؛ گیاهان و گلبرگها را در روغن گرم قرار میدهند تا روغنهای معطر خود را آزاد کنند. این روش برای گلهای ظریف مثل رز، یاس و رازقی استفاده میشود.
مزایای استفاده از اسانس عطر که بهتر است بدانید
برای افرادی که به دنبال رایحهای ماندگار، متنوع و مقرونبهصرفه هستند، استفاده از اسانس عطر گزینه ایدهآلی خواهد بود. اسانس عطر دارای غلظت بالایی بوده و فاقد رقیق کنندههای اضافی یا الکل است. به همین علت، روی پوست و لباس ماندگاری آنها بیشتر از ادکلنهای معمولی بوده و بخش بوی قویتری دارند.
به طور کلی، مزایای استفاده از اسانس عطر عبارتاند از:
- انواع اسانس عطر برای استفاده در محصولات مختلف مثل شمعهای معطر، لوازم آرایشی و روغنهای بدن، مناسب است.
- اسانسهای عطر به دلیل اینکه فاقد الکل هستند، حساسیت کمتری بر روی پوست ایجاد میکنند.
- میتوان انواع اسانس عطر را با هم ترکیب کرده و رایحهای منحصربهفرد را تولید نمود.
- در مقایسه با عطرهای برند و مارک، اسانسهای عطر قیمت مناسبتری دارند و میتوان مقدار کمی از آن را برای مدت طولانی استفاده نمود.
آشنایی با انواع اسانس عطر
اسانس عطر به عنوان ترکیبات طبیعی یا مصنوعی که برای ایجاد رایحه در محصولات آرایشی و عطرها به کار برده میشود، از منابع حیوانی، گیاهی یا معدنی به دست میآیند. برخی از انواع اسانس عطر شامل موارد زیر میشود:
- اسانس عطر گیاهی؛ این نوع از اسانسها از گیاهان مختلف استخراج شده و برای ایجاد رایحههای گلی، رایحههای گیاهی و عطرهای میوهای در عطر به کار برده میشوند. اسانسهای گیاهی مثل نعنا، رز، گل مریم، یاسمن و وانیل از گیاهان و گلهای مختلف به دست میآیند.
- اسانس عطر چوبی؛ این نوع از اسانسها برای ایجاد رایحههای چوبی، دودی و خنک در عطرها به کار برده میشوند. اسانسهای چوبی مثل کشمیر، عود، صندل و سدر از درختان چوبی مختلف به دست میآیند.
- اسانس عطر میوهای؛ این نوع از اسانسها برای ایجاد رایحههای میوهای، شیرین و تازه در عطرها به کار برده میشوند. اسانسهای میوهای مثل آناناس، گلابی، توت، پرتقال و لیمو از میوههای مختلف استخراج میشوند.
- اسانس عطر گیاهان دارویی؛ این نوع از اسانسها برای ایجاد رایحههای گرم، تند و طبیعت دوستانه در عطرها به کار برده میشوند. اسانسهای گیاهان دارویی مثل آویشن، نعناع فلفلی، بابونه و زنجبیل از گیاهان دارویی به دست میآیند.
برای آشنایی با انواع اسانس عطر بهتر است بدانید که هر کدام از این موارد دارای خواص و خصوصیات منحصربهفرد بوده و با ترکیب آنها میتوان رایحههای گوناگونی را ایجاد نمود. این ترکیبات معطر همچنین در محصولات مختلف مانند بادی اسپلش استفاده میشوند که رایحهای ماندگار و دلپذیر به پوست شما میدهند.
چگونگی استفاده صحیح از اسانس عطر که لازم است بدانید
در خصوص نحوه استفاده صحیح از اسانس عطر پیشنهاد میشود؛ انواع اسانسهای عطر را بر روی نقاط نبضدار بدن مثل پشت گوش، گردن یا مچ دست بزنید. علاوه بر این، برای نگهداری از اسانس عطر بهتر است ظرف و شیشه مناسبی را انتخاب نمایید؛ چرا که نور و گرما میتواند باعث کاهش کیفیت آن شود. برای این منظور، میتوانید از بطریهای تیره و شیشههای مخصوص اسانس عطر استفاده کنید تا از رایحه آن محافظت شود. استفاده از اسانس عطر در انواع ادکلن یا عطر نیز رایج بوده، به ویژه برای افرادی که به دنبال رایحهای خاص و شخصیسازیشده میگردند. همچنین، میتوانید آن را با لوسیون یا روغن بدن ترکیب کنید تا بخش بوی بیشتری داشته باشد.
نکات مهم در انتخاب اسانس عطر چیست؟
برای استفاده شخصی توجه به نکات مهم در انتخاب اسانس عطر بسیار کاربردی است. در این زمینه بهتر است مواردی را در نظر بگیرید، از جمله اینکه؛
- بر اساس سلیقه و ترجیحات شخصی خود، یک نمونه مناسب از اسانس عطر را انتخاب و خریداری نمایید، چرا که هر فردی سلیقهای منحصربهفرد دارد و مهم است که انتخاب اسانس عطر با سلیقه و شخصیت شما هماهنگ باشد.
- برخی از انواع اسانس عطر قدرت و پخش بوی بیشتری داشته و بعضی از آنها ماندگاری و پخش بوی کمتری دارند؛ بنابراین اگر برای مبللواقع خاص مثل مهمانیها یا رویدادهای ویژه میخواهید اسانس عطر را انتخاب نمایید، اسانسهای عطر با قدرت و پخش بوی بیشتر، مناسب هستند. البته، برای استفاده روزانه یا محیطهای کاری میتوانید از اسانسهای عطری که ماندگاری و پخش بوی کمتری دارند، استفاده نمایید.
- توجه به فصل نیز از نکات دیگری است که میتواند به شما در انتخاب اسانس عطر کمک کند. مثلاً، اسانس میوهای مثل هلو و لیمو برای فصل تابستان، اسانس چوبی مثل دارچین، وانیل و عنبر برای فصل پاییز، اسانس شیرین و گرم مثل دارچین، مشک و وانیل برای فصل زمستان و اسانس رایحه گلی مثل یاس، گل سفید و رز برای فصل بهار بسیار مناسب هستند.
با توجه به مطالب بیان شده؛ استفاده از اسانس عطر برای افرادی که به دنبال رایحهای خاص، شخصیسازیشده و اقتصادی هستند، انتخاب مناسبی است. البته، باید انواع اسانس عطر را بر اساس سلیقه، سبک زندگی و شرایط آبوهوایی انتخاب و خریداری نمایید. در صورتی که تمایل به خرید اینترنتی انواع اسانس عطر دارید، میتوانید از فروشگاه ما دیدن فرمایید و در صورت انتخاب نمونه مورد نظر، آن را ثبت سفارش دهید.
سوالات متداول
1. اسانس عطر چگونه استخراج میشود؟
اسانسهای عطر از روشهایی مانند تقطیر با بخار آب، استخراج با حلال، استخراج با CO₂ و فشار سرد به دست میآیند. این فرآیندها به استخراج رایحههای طبیعی و مصنوعی کمک میکنند.
2. چگونه اسانس عطر را نگهداری کنم؟
برای حفظ کیفیت اسانس عطر، آن را در شیشههای تیره و دور از نور و گرما نگهداری کنید. این کار کمک میکند تا رایحه آن برای مدت طولانی حفظ شود.
3. کدام اسانس عطر برای فصلهای مختلف مناسب است؟
برای فصل تابستان، اسانسهای میوهای مانند لیمو و پرتقال مناسب هستند، برای پاییز میتوان از اسانسهای چوبی مثل دارچین و وانیل استفاده کرد، در زمستان رایحههای گرم و شیرین مانند دارچین و مشک مناسبتر هستند، و در بهار اسانسهای گلی مانند رز و یاس بهترین گزینه هستند.